Hayvanlardan Elde Edilen ve Elde Edilebilen Gıda Katkı Maddeleri

Helal olmayan Gıda Katkı Maddeleri Nelerdir? Domuzdan Elde Edilen Katkı Maddeleri Nelerdir? Helal olmayan E numaraları, Helal olmayan E maddeleri

Domuzdan elde edilen katkı maddeleri nelerdir, helal olmayan gıda katkı maddeleri nelerdir, helal olmayan e numaraları, helal olmayan e maddeleri neledir, hangi katkı maddeleri hayvanlardan elde edilir?

 

Hayvanlardan elde edilen gıda katkı maddelerinin gıda ambalajlarında içerik bilglerinde hangi hayvandan elde edildiği normal olarak belirtilmesi gerekir ancak ne yazık ki genellikle ülkemizde bu kurala pek uyulmamaktadır. Neredeyse tüm nüfusun müslüman olduğu ülkemizde hayvansal katkı maddelerinin hangi hayvandan elde edilmiş olduğu büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle gıda etiketleri üzerinde E kodu ile belirtilen gıda katkı maddelerinin hangi hayvanlarda elde edilmiş olduğunu veya elde edilebileceğini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

 

 

 

Hayvanlardan Elde Edilen ve/veya Elde Edilebilen Gıda Katkı Maddeleri

 

KOD

KATKI MADDESİNİN ADI

AÇIKLAMA

E120

Karmin, Kokhineal

Renklendirici. Karmin bu isimli böceklerden ekstrakte edildiği için veganlar ve vejeteryanlar tarafından tüketilmez. Bazı Müslüman ülkeler tarafından Helal olmadığı belirtilerek tüketimi sakıncalı görülmüştür. Ancak tüm Müslüman ülkeler henüz bu ürünü tamamiyle haram kabul etmemiştir.

E153

Bitkisel Karbon (Karbon siyahı)

Siyah renk verici madde olarak kullanılmaktadır. Mangal kömürü, kemik, et, kan ve yağların yakılması ile elde edilir. Kanserojen olması nedeniyle Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kullanımına izin verilmemektedir.

E161g

Santhaksantin

Bitkilerde ve kuşlarda bulunan doğal renklendiricidir. Ticari olarak mantarlardan veya filamingo tüyünden hazırlanır. Bununla beraber, temelde karotenden sentetik olarak üretilir. Turuncu renkli gıda boyasıdır. Medikal alanda kullanımı yagın olması nedeniyle gıda alanında kullanımı kısıtlanmıştır. Gıdalarda kullanıldığında yan etkisi görülmemiştir. Bronzlaşma hapında kullanıldığında göz problemleri yaygın yan etkisidir. Bütün din grupları, veganlar ve vejetaryanlar tarafından tüketilebilir.

E252

Potasyum Nitrat

Beyaz toz, doğal renklerin solmasına karşı ve koruyucu olarak kullanılan doğal bir tuzdur. Yapay olarak potasyum kloridin nitrik asit ile reaksiyonu neticesinde, bitkilerden ve hayvansal atıklardan elde edilebilir. Bu nedenle kaynağı belirtilmemiş ürünlerin Müslümanlar ve Yahudiler tarafından tüketilmesi sakıncalı olabilir.

E270

Laktik asit

Fermente gıdaların içerisinde bakteriler tarafından üretilen doğal asittir. Tüm fermente gıdalar laktik asitçe çok zengindir.Ticari olarak nişasta ve melas üzerinde bakteriyal fermentasyon ile üretilirler. Laktik asit ve laktatlar başlıca mayalara ve mantarlara karşı koruyucu olarak kullanılırlar. Patates ürünlerinin stabilitesini de artırmak için kullanılır, anti-oksidantları ve pektinleri arttırır ve dengeler. Turşular, işlenmiş zeytinler, peynirler, meyve suları gibi bir çok asitli gıdalarda kullanılır. Yetişkinlerde yan etkileri yoktur. D- veya DL- laktatlar (stereoisomers) bebeklere ve küçük çocuklara verilmemelidir, henüz laktatın bu formlarını metabolise edebilecek uygun enzimler karaciğerde gelişmemiştir. Bütün din grupları tarafından kullanılabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerin kullanmaması gerekir.

E322

Lesitin

Lesitin, her canlı organizmada bulunan, bütün hücrelerdeki hücre duvarlarının parçası olan, bir grup bileşiği ifade eder. Lesitin ticari olarak (temelde) soyadan veya yumurta sarısından izole edilir. Ancak hayvanlardan elde edildiği durumlarda söz konusu olabilir. Bu nedenle kaynağı belirtilmemiş ürünlerin Müslümanlar ve Yahudiler tarafından tüketilmesi sakıncalı olabilir.

E325

Sodyum Laktat

Bakteriler tarafından fermente gıdalarda üretilen doğal bir asit olan laktik asidin tuzlarıdırlar. Tüm fermente gıdalar laktik asit bakımından çok zengindir. Ticari olarak, nişasta ve melasta bakteriyel fermentasyonla üretilir. Laktik asit ve laktatlar, temelde mayalara ve mantarlara karşı koruyucu olarak kullanılır. Aynı zamanda antioksidanların kararlılığını arttırmak için ve farklı ürünleri kurumadan korumak için kullanılır; peynir, şekerleme, dondurma, meyve jöleleri, çorbalar, konserve meyveler. Yetişkinler için yan etkisi yoktur. D- or DL-laktatlar (steroisomerler) bebeklere ve küçük çocuklara verilmemeli çünkü onların karaciğerlerinde henüz laktatın bu formunu parçalayacak uygun enzim gelişmemiştir. Bütün din grupları, veganlar ve vejetaryanlar tarafından tüketilebilir. Adı sütün yerine geçmesine rağmen, sütten yapılmaz ve bu nedenle süte alerjisi olan veya laktoz intoleransı olan insanlar için sorun oluşturmaz.

E326

Potasyum Laktat

E327

Amonyum Laktat

E328

Magnezyum Laktat

E329

Kalsiyum Laktat

E422

Gliserol/Gliserin

Yağların bileşeni olan doğal bir karbonhidrat alkolüdür. Aynı zamanda, kan içerisinde de düşük konsantrasyonlarda bulunur. Ticari olarak, ya propenden sentetik olarak ya da şekerlerin bakteriyel fermantasyonu ile üretilir; yağlardan üretilmez. Düşük kalorili tatlandırıcı, nem tutucu olarak kullanılır. Bütün din grupları, veganlar ve vejetaryanlar tarafından tüketilebilir. "Karbonhidrat alkolü" tanımı kimyasal bir tanımlamadır; gliserol, alkol (etanol) içermez.

E430

Polioksietilen (8) stearat

E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436 etilen oksit (sentetik bir bileşik), sorbitol (E420) ve laurik asitten (doğal bir yağ asidi) üretilen sentetik bir bileşiktir. Emülgatör olarak birçok gıda maddesinde katkı olarak kullanılır. E430-E436 içerisindeki yağ asitleri, çoğunlukla bitkisel yağlardan elde edilmesine karşın hayvansal yağların (domuz yağı gibi) bu bileşikler içerisinde kullanımı tamamıyla dışlanamadığı için, buradaki yağ asitleri çok az da olsa hayvansal yağlardan da elde edilme ihtimali taşır. Kimyasal olarak bu bileşiklerin kaynağı belirlenemez. Bu nedenle kaynağı belirtilmemiş ürünlerin Müslümanlar ve Yahudiler tarafından tüketilmesi sakıncalı olabilir. E430'un kullanımı Avrupa Birliği Komisyonu tarafından sınırlandırılmıştır.

E431

Polioksietilen (40) stearat

E432

Polioksietilen -20-sorbitan monolaurat

E433

Polioksietilen -20-sorbitan mono-oleat

E434

Polioksietilen -20-sorbitan monopalmitat

E435

Polioksietilen -20-sorbitan mono stearat

E436

Polioksietilen -20-sorbitan tri stearat

E441

Jelatin

Bütün hayvan türlerinin kemik ve deri gibi yan ürünlerinden elde edilebilir.Kıvam arttırıcı ve jelleştirici özelliği nedeniyle kullanılır. Tüm vejateryan grupları tarafından tüketilmez. Kaynağı belirtilmemiş ürünlerin Müslümanlar ve Yahudiler tarafından tüketilmesi sakıncalı olabilir. Tüketilebilmesi için ürün üzerinde jelatinin elde edildiği kaynak açıkça belirtilmelidir. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından gıda maddesi olarak kabul edilmiş ve bu nedenle gıda katkı maddeleri listesinden çıkarılmıştır.

E442

Fosforik asitin amonyum tuzları

Amonyaktan ve fosforlanmış yağ asitlerinden elde edilir. Bunların en önemlisi kanola yağıdır. Stabilizör ve emülgatör özelliktedir. Sadece çikolata ve kakao ürünlerinde kullanılır. Bütün din grupları, veganlar ve vejetaryanlar tarafından tüketilebilir. Ancak bu ürün için, hayvansal yağların kullanımı (domuz yağı da dahil) tamamen dışlanamaz. Bu nedenle kaynağı belirtilmemiş ürünlerin Müslümanlar ve Yahudiler tarafından tüketilmesi sakıncalı olabilir.

E470a

Yağ asitlerinin Sodyum, Potasyum, Kalsiyum tuzları

Doğal yağ asitlerinin tuzlarıdır, genelde bitkisel kaynaklıdır fakat hayvansal kaynaklı da olabilir. Yağ asitleri, stearik-,oleik-, palmitik- ve miristinik asidin karışımıdır. E470 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E470'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E470b

Yağ Asitlerinin Magnezyum Tuzları

E471

Yağ asitlerinin mono- ve di-gliseritleri

Gliserol ve doğal yağ asitlerinden üretilen sentetik yağlardır, genelde bitkisel kaynaklıdır fakat hayvansal kaynaklı da olabilir. Bu ürün genellikle farklı ürünlerin karışımıdır. Emülgatör ve stabilizör özelliktedirler. Birçok farklı üründe kullanılırlar. Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. E471 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E471'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E472a

Yağ Asitlerinin Mono- ve di-gliseritlerinin Asetik Asit esterleri

Gliserol ve doğal yağ asitlerinden üretilen sentetik yağlardır, genelde bitkisel kaynaklıdır fakat hayvansal kaynaklı da olabilir. Bu ürün genellikle farklı ürünlerin karışımıdır. Emülgatör ve stabilizör özelliktedirler. Birçok farklı üründe kullanılırlar. E472 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E472'nin kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E472b

Yağ Asitlerinin Mono- ve di-gliseritlerinin Laktik Asit esterleri

E472c

Yağ Asitlerinin Mono- ve di-gliseritlerinin Sitrik Asit esterleri

E472d

Yağ Asitlerinin Mono- ve di-gliseritlerinin Tartarik Asit esterleri

E472e

Yağ Asitlerinin Mono- ve di-gliseritlerinin Mono- ve di-acetil Tartarik Asit esterleri

E472f

Yağ Asitlerinin Mono- ve di-gliseritlerinin Asetik ve Tartarik Asit karışım esterleri

E473

Yağ asitlerinin sukroz esterleri

Gliserol ve doğal yağ asitlerinden üretilen sentetik yağların ve şekerin esterleridir. Yağ asitleri genelde bitki kökenlidir fakat hayvansal kaynaklı yağ asitleri de kullanılabilir. Ürün, genel olarak, şekerin esterleri olan kısmen sindirilmiş doğal yağların kompozisyonuna benzer farklı bileşenlerin karışımıdır. Emülgatör ve stabilizör özelliktedirler. Birçok farklı üründe kullanılırlar. E473 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E473'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E474

Yağ asitlerinin poligliserol esterleri

Şeker ve doğal yağlardan üretilen şeker ve yağların esterleridir. Kullanılan yağlar genellikle bitki kökenlidir, fakat hayvansal kaynaklı yağlar da kullanılabilir. Ürün, genel olarak farklı bileşenlerin karışımıdır. Çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz yağı gibi) kullanımı dışlanamaz. Bundan dolayı; etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryenler, Müslümanlar ve Yahudiler bu ürünlerden uzak durmalıdır. Sadece üreticiler, yağ asitlerinin kaynağı üzerine detaylı bilgi verebilir. Kimyasal olarak, bitkisel veya hayvansal kaynaklı yağ asitleri aynıdır.

E475

Polyglycerol Esters of Fatty Acids

Poligliserol ve doğal yağların bileşimidir. Normal yağ; gliserol ve yağ asitlerinden meydana gelir, bu ürünler için eklenilen gliserol normal gliserolle birleştirilir. Kullanılan yağlar başlıca bitki kökenlidir fakat hayvansal kaynaklı yağlar da kullanılabilir. Ürün genel olarak farklı bileşenlerin karışımıdır. E475 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E475'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E476

Poligliserol polirisinolat

Poligliserol ve kastor yağının (Ricinus sp ağacının yağı) bileşimidir. Normal yağ, gliserol ve yağ asitlerinden meydana gelir; ancak bu ürünlerde, eklenilen gliserol ile normal gliserol birleştirilir. Ürün, genel olarak farklı bileşenlerin karışımıdır. E476 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E476'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E477

Yağ asitlerinin propilenglikol esterleri

Propandiol ve doğal yağların bileşimidir. Normal yağ, gliserol ve yağ asitlerinden meydana gelir; ancak bu ürünlerde gliserol, propandiol ile değiştirilir. Kullanılan yağlar başlıca bitki kökenlidir, fakat hayvansal kaynaklı yağlar da kullanılabilir. Ürün genel olarak farklı bileşenlerin karışımıdır. E477 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E477'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E478

Laktik asit ve yağ asitlerinin gliserol ve propilenglikol esterlerinin karışımı

Laktik asit, gliserol, propandiol ve doğal yağların bileşimidir. Normal yağ, gliserol ve yağ asitlerinden meydana gelir; ancak bu ürünlerde gliserol, propandiol ile değiştirilir. Kullanılan yağlar başlıca bitki kökenlidir, fakat hayvansal kaynaklı yağlar da kullanılabilir. Ürün genel olarak farklı bileşenlerin karışımıdır. Çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz yağı gibi) kullanımı dışlanamaz. Bundan dolayı; etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryenler, Müslümanlar ve Yahudiler bu ürünlerden uzak durmalıdır. Sadece üreticiler, yağ asitlerinin kaynağı üzerine detaylı bilgi verebilir. Kimyasal olarak, bitkisel veya hayvansal kaynaklı yağ asitleri aynıdır. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kullanımına izin verilmemektedir.

479b

Esterifiye edilmiş soya yağı

Serbest yağ asitleri varlığında soya-yağının ısıtmasıyla elde edilir. Kullanılan yağ asitleri başlıca bitki kökenlidir, fakat hayvansal kaynaklı yağlar da kullanılabilir. Ürün genel olarak farklı bileşenlerin karışımıdır. Emülgatör ve stabilizör özelliktedir. E479 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E479'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E481

Sodyum stearol laktat

Stearik asit ve laktik asitin bileşimi ile üretilen birkaç bileşenli bir karışımdır. Stearik asit bitkisel veya hayvansal yağ kaynaklı olabilir fakat uygulamada çoğunlukla bitkisel yağ kullanılmalıdır. E481 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E481'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E482

Kalsiyum stearol laktat

 Homojenleştirici. Pastacılık ürünlerde kullanılır. Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Kalsiyum, stearik asit ve laktik asitin bir kombinasyonudur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir. Domuz dahil hayvansal yağların da kullanılabildiği dikkate alınarak. Müslümanlar, Museviler ve Vejeteryanlar sakınmalıdır.

E483

Stearil tartarat

Stearik asit ve tartarik asitin bileşimi ile üretilen birkaç bileşenli bir karışımdır. Stearik asit bitkisel veya hayvansal yağ kaynaklı olabilir fakat uygulamada çoğunlukla bitkisel yağ kullanılmalıdır. Emülgatör ve stabilizör özelliktedir. E483 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E483'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E491

Sorbitan mono stearat

Bitkisel veya hayvansal kökenli normal bir yağ asidi olan stearik asit ve sorbitolden üretilir. Emülgatör ve stabilizör özelliktedir. Farklı ürünler içerisinde kullanılır.

E492

Sorbitan Tristearate

Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir. Domuz dahil hayvansal yağların da kullanılabildiği dikkate alınarak. Müslümanlar, Museviler ve Vejeteryanlar sakınmalıdır. E492 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E492'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E493

Sorbitan mono laurat

Bitkisel veya hayvansal kökenli normal bir yağ asidi olan laurik asit ve sorbitolden üretilir. Emülgatör ve stabilizör özelliktedir. E493 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E493'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E494

Sorbitan mono oleat

Bitkisel veya hayvansal kökenli normal bir yağ asidi olan laurik asit ve sorbitolden üretilir. Emülgatör ve stabilizör özelliktedir. E494 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E494'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E495

Sorbitan mono palmitat

Bitkisel veya hayvansal kökenli normal bir yağ asidi olan laurik asit ve sorbitolden üretilir. Emülgatör ve stabilizör özelliktedir. E495 elde edilmesinde çoğunlukla bitkisel yağlar kullanılmasına rağmen, hayvansal yağların (domuz dahil) kullanımı hala vardır. Bu nedenle E495'in kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E542

Yenilebilir Kemik Fosfatı (Bone Phosphate)

Her tür hayvanın kemiklerinden elde edilebilir. Topaklanmayı önleyici ajan, emülgatör ve gıda takviyelerinde fosfor kaynağı olarak kullanılır. Kozmetik sektöründe diş macunlarında da kullanılmaktadır. Kaynağı belirtilmemiş ürünlerin Müslümanlar ve Yahudiler tarafından tüketilmesi sakıncalı olabilir. Tüketilebilmesi için ürün üzerinde jelatinin elde edildiği kaynak açıkça belirtilmelidir.  Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kullanımına sınırlandırılmıştır.

E570

Yağ asitleri

Topaklanmayı engelleyici ajan ve sakızda plastisizer olarak kullanılır. Lezzet verici olarak da kullanılır. Sakız, tereyağı aroma/lezzet verici, fırın ürünleri. Kozmetik ve eczacılıkla ilgili preperatlarda da kullanılır. Stearik asit ticari olarak bitkisel kaynaklı olsada hayvansal yağlardan da elde edilebilir. Bu sebeple katkının kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, veganlar ve vejeteryanlar bu katkıyı tüketmemelidir.

E571

Amonyum stearat

Stearik asidin tuzlarıdırlar. Topaklanmayı engelleyici ajan ve şeker üretiminde köpüklenmeyi önleyici ajan olarak kullanılırlar. Her ne kadar stearik asit ve stearatlar ticari olarak bitkisel kaynaklı olsada hayvansal yağlarda (domuz eti ve sığır eti içerir) kullanılabilmektedir. Sadece üretici kaynağı hakkındaki bilgiyi sağlayabilir. Etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar ve yalnızca et yemeyen vejeteryanlar, Müslümanlar, Yahudiler ve Hindular tarafından kullanılması önerilmemektedir. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kullanımlarına izin verilmemektedir.

E572

Magnezyum stearat

E573

Alüminyum stearat

E585

Ferrolaktat

Laktik asitin (E270) demir tuzudur. Demir takviyesi olarak bebek maması formülasyonlarında kullanılabilir. Bütün din grupları, veganlar ve vejetaryanlar tarafından tüketilebilir. İsminde laktat geçmesine rağmen sütten yapılmamıştır, dolayısıyla süte alerjisi olanlar ve laktoz intoleransı olan kişilerde intoleransa neden olmaz.

E627

Sodyum guanilat

Guanilik asidin (E626) sodyum tuzu, hücre içindeki genetik taşıyıcı moleküllerden bir tanesi olan RNA' nın parçası olan doğal bir asittir. Dolayısıyla, tüm canlı organizmalardaki bütün hücrelerin parçasıdır. Ticari olarak, maya özünden ve sardalyadan hazırlanır. Lezzet zenginleştirici bir özelliğe sahiptir. Guanilik asit ve guanilatlar özel umami tadlara sahip değildirler fakat başka birçok lezzetleri de arttırmaya yönelik önemli derecede katkı sağlarlar ve o üründe ihtiyaç duyulan tuz miktarını da düşürmüş olurlar. Birçok üründe kullanılır. Guanilik asit ve guanilatlar genel olarak mayalardan kısmen de balıktan üretilir. Kaynağı belirtilmeyen bu katkı maddesi etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryanlar ve yalnızca et yemeyen vejeteryanlar, Müslümanlar, Yahudiler ve Hindular tarafından kullanılması önerilmemektedir.

E630

İnosinik asit

Çoğunlukla hayvanlarda bulunan doğal bir asittir. Ticari olarak etten ve ya balıktan (sardalyalardan) hazırlanır. Aynı zamanda, şekerlerin bakteriyel fermantasyonu gerçekleştirmesi ile de üretilebilir. Lezzet zenginleştirici bir özelliğe sahiptir. İnosinik asit ve inosinatlar özel umami tadlara sahip değildirler fakat başka birçok lezzetleri de arttırmaya yönelik önemli derecede katkı sağlarlar ve o üründe ihtiyaç duyulan tuz miktarını da düşürmüş olurlar. Birçok üründe kullanılır. İnosinatlar genel olarak etten fakat kısmen de balıktan da üretilir. Bu sebeple veganlar ve vejeteryanlar için uygun değildir. Katkının kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, Hindular bu katkıyı tüketmemelidir.

E631

Sodyum inosinat

Çoğunlukla hayvanlarda bulunan doğal bir asit olan İnosinik asitin (E630) sodyum tuzudur. Ticari olarak etten ve ya balıktan (sardalyalardan) hazırlanır. Aynı zamanda, şekerlerin bakteriyel fermantasyonu ile de üretilebilir. İnosinatlar genel olarak etten fakat kısmen de balıktan da üretilir. Bu sebeple veganlar ve vejeteryanlar için uygun değildir. Katkının kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, Hindular bu katkıyı tüketmemelidir.

E635

Di-sodyum ribonükleotidler

Guanilik (E626) ve inosinik asitin (E630) sodyum tuzlarının karışımıdır. Lezzet zenginleştirici bir özelliğe sahiptirler. Guanilatlar ve inosinatlar özel umami tadlara sahip değildirler fakat başka birçok lezzetleri de arttırmaya yönelik önemli derecede katkı sağlarlar ve o üründe ihtiyaç duyulan tuz ve diğer başka lezzet zenginleştiricilerin miktarını da düşürmüş olurlar. Birçok üründe, çoğunlukla da düşük-sodyum/tuzlu ürünlerde kullanılırlar. Guanilatlar ve İnosinatlar genel olarak etten fakat kısmen de balıktan da üretilir. Bu sebeple veganlar ve vejeteryanlar için uygun değildir. Katkının kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, Hindular bu katkıyı tüketmemelidir.

E640

Glisin ve sodyum glisinat

Glisin, proteinin temel yapı taşı olan doğal bir amino asittir. Çoğunlukla jelatinden, kısmen de sentetik olarak üretilir. Besleyici bir öğedir. Özellikle ekmekteki maya için önemli bir besindir. Aynı zamanda ekmek zenginleştiricisi olarak da kullanılır.  Fırın ürünlerinde kullanılır. Guanilatlar ve İnosinatlar genel olarak etten fakat kısmen de balıktan da üretilir. Bu sebeple veganlar ve vejeteryanlar için uygun değildir. Katkının kaynağı etiket üzerinde belirtilmemişse Müslümanlar, Yahudiler, Hindular bu katkıyı tüketmemelidir.

E901

Balmumu

Arılar tarafından üretilen doğal polimer. Beyaz mum güneş ışında veya hidrojen peroksitle ağartılmışdır. Sakız kaplaması ve bal lezzetinin parçası. Birçok farklı gıda ve farmasötik ürünlerde kullanılabilir. Bütün din grupları, veganlar ve vejetaryanlar tarafından tüketilebilir. Mum bir arı ürünü olmasına karşın veganlar ve vejeteryanlar tarafından kabul edilmektedir.

E904

Lak, Şelak

Hindistanda çeşitli türdeki bitlerden (Lak Böceği) elde edilen doğal bir polimerdir. Şekerleme ve meyvelerde yüzey kaplamalarında kullanılır. Bütün din grupları, veganlar ve vejetaryanlar tarafından tüketilebilir. Veganlar ve vejeteryanlar ham üründe bitler olduğu için genelde bu üründen uzak dururlar ancak bu bitler saflaştırma esnasında uzaklaştırılırlar.

E920

L-Sistein

Tüm proteinlerde bulunan zorunlu amino asit (zorunlu,insan vücudu için gerekli olduğunu gösterir). Hayvan proteini ve tüyü dahil olmak üzere proteinden üretilmiştir. Unlu mamüller sektörüde mayalı ekmeğin yapısını stabilize etmek için kullanılır. İnsan saçı, hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir. E920 domuz da dahil olmak üzere hayvansal kaynaklardan elde edilmektedir. Bu sebeple; Müslümanlar, Yahudiler, Hindular, veganlar ve vejeteryanlar bu katkı maddesini kullanımından kaçınmalıdır.

E921

L-Sistin

Tüm proteinlerde bulunan zorunlu amino asit (zorunlu,insan vücudu için gerekli olduğunu gösterir). Hayvan proteini ve tüyü dahil olmak üzere proteinden üretilmiştir. Unlu mamüller sektörüde mayalı ekmeğin yapısını stabilize etmek için kullanılır. İnsan saçı, hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir. E920 domuz da dahil olmak üzere hayvansal kaynaklardan elde edilmektedir. Bu sebeple; Müslümanlar, Yahudiler, Hindular, veganlar ve vejeteryanlar bu katkı maddesini kullanımından kaçınmalıdır.

E966

Laktitol

Peyniraltı suyundan (süt) elde edilen süt şekerinden (laktoz) üretilen sentetik şeker alkolüdür. Düşük kalorili tatlandırıcı olarak kullanılır. Bütün din grupları, veganlar ve vejetaryanlar tarafından tüketilebilir. Şeker alkolü terimi kimyasal bir tanımdır; maltitol alkol (etanol) içermez. Bu sebeple müslümanların tüketmesinde sakıncı yoktur.

E1518

Gliserol triasetat

Gliserol triasetat, ticari olarak asetik asit ve gliserolden üretilir. Lezzet çözücü olarak kullanılır; aynı zamanda anti-fungal aktiviteye sahiptir. Birçok üründe kullanılır.

yemekkulubum.com  Tablo 3-07 – Hayvanlardan Elde Edilen ve/veya Elde Edilebilen Gıda Katkı Maddeleri
Kaynak : Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği

 

 

Hazırlayan: Gıda Müşavirim

Top